Steve Hagen: Boeddhisme in alle eenvoud


Bekijk op bol.com
Ik heb dit boek ooit gekregen op mijn verjaardag toen ik het boeddhisme aan het ontdekken was. Op dat moment gaf dit boek mij een beter inzicht in de ‘leer’ van het boeddhisme, aangezien ik nog niet helemaal duidelijk had wat het boeddhisme nu precies was. Er zijn veel ‘experts’ en websites met allerlei meningen over het boeddhisme, wat mij een vertroebeld beeld gaf. Dit boek hielp mij tot de kern van het boeddhisme en ik maakte hier een omslag: opeens had ik het gevoel dat ik begon te begrijpen waar het om ging. Het boek is namelijk erg gestructureerd en beknopt. In die zin is het een mooi boekje voor de beginnende geïnteresseerde in het boeddhisme. Doordat het beknopt is leest het prettig en zit het niet vol met oneindige voorbeelden. Dit boek is dus vooral aan te raden voor wie graag iets meer overzicht wil met betrekking tot het boeddhisme. Vervolgens kun je zelf bepalen wat het gedachtegoed met je doet en of het boeddhisme dus iets voor je is.

Wat ik zelf belangrijk vind is het gevoel bij een boek. Het is een stevig boekje in een handig formaat en het lettertype en de stijl zijn rustgevend. Het lezen van het boek zelf is daarmee voor mij al een rustgevende activiteit. Ik heb dit boekje inmiddels dan ook al een aantal keren gelezen. Het werkt voor mij als een soort basisboek/naslagwerk.

Het is niet het meest vernieuwende boek dat allerlei nieuwe inzichten biedt of het boeddhisme verder verkent. Als je op zoek bent naar nieuwe inzichten of verdere verdieping binnen het boeddhisme dan is dit geen aanrader. Wil je een helder overzicht en een prettige kennismaking met de gedachte van het boeddhisme? Dan is dit zeker een aanrader!

Het boek omvat 174 bladzijden en is met een prijs van ongeveer 14 euro een fijne aankoop!

De Boeddhist


Chan Master Sheng Yen – The Method of No-Method; The Chan Practice of Silent Illumination

Bekijk op bol.com

Dit boekje geeft de lessen en gesprekken weer van twee meditatie ‘retraites’ geleid door Master Sheng Yen. Ik heb een versie in het Engels van dit boekje, dus ik zal de belangrijke begrippen in het Engels weergeven. Het gaat om retraites over de praktijk en theorie van het zogenaamde ‘Silent Illumination’ of ook wel ‘The Method of No-Method’. Deze methode past in het straatje van het Zenboeddhisme. De methode is een vorm van meditatie waarbij de geest stil wordt gemaakt, door middel van eliminatie, om zo inzicht te verkrijgen in je ware natuur.

Het boek geeft eigenlijk de sessies van Sheng Yen weer alsof je erbij zit en dat zorgt ervoor dat het prettig leest. Er zitten veel termen in die bekend zijn in het boeddhisme, maar die voor een beginner misschien wat minder prettig zijn. Het boek is daarom makkelijker te lezen wanneer je al iets bekender bent met het boeddhisme, echter is het alsnog te lezen voor beginnende geïnteresseerden omdat de begrippen wel kort worden uitgelegd.

Het boekje begeleidt je eigenlijk in een soort meditatie, waardoor je ook tijdens het lezen ‘bewust’ probeert te lezen. Het begint meteen met een oefening om je lichaam en geest te ontspannen. Het boek en de gedachte ervan is eigenlijk heel simpel: gewoon zitten. Alleen dit wel met een volledig bewustzijn van het zitten: je bent bewust van alle gevoelens en prikkels in je lichaam en je bent bewust van hoe je lichaam als geheel aan het zitten is.

Thema’s die langskomen zijn: niets is permanent, problemen bij mediteren, leegheid ,‘No-self’ en natuurlijk hoe ‘silent illumination’ toe te passen in je dagelijks leven. Sheng Yen praat over hoe mensen last kunnen hebben van verstorende emoties en dwalende gedachten. Hij stelt de vraag waar je geest is wanneer je aan het werk bent, aan het eten bent of wanneer je op de bank zit. Het gaat erom de geest en het lichaam meer op één lijn te krijgen en een rustige geest te ontwikkelen. Verder komen er nog allerlei interessante boeddhistische ideeën voorbij zoals vrij zijn van gehechtheid, zelfloosheid en vrijgevigheid.

Doordat het boek als een soort gids leest, is het lezen van het boek zelf al rustgevend. Het zorgt er namelijk voor dat je tijdens het lezen je ook bewust bent van het feit dat je zit te lezen. Ik ging vaak buiten op een bankje zitten met dit boekje, wat voelde als een fijne rustgevende en spirituele ervaring. Vanwege de uitgebreide uitleg van een simpel concept is dit boekje wat mij betreft een aanrader voor de geïnteresseerde in meditatie en zenboeddhisme!

De Boeddhist


Thich Nhat Hanh – Stilte; Luisteren in een wereld van lawaai

Bekijk op bol.com

De titel van het boek verklapt even veel als het kort is. Op de achterkant van dit boek staat dat het gaat over dat ons hoofd vol met lawaai zit omdat we non-stop denken. Hierdoor kunnen we volgens Thich Nhat Hanh de roep van het leven en de liefde niet meer horen. Het boek legt uit hoe we kunnen leren luisteren naar de stilte.

Het boek gaat over mindfulness. Op zoek gaan naar stilte in jezelf en het maken van innerlijke ruimte om diep te luisteren. Mindfulness draait in dit boek om verbinding met jezelf, anderen, je dagelijkse omgeving en de natuur.

Thich Nhat Hanh schrijft over een voortdurende stroom van lawaai waar we mee te maken krijgen. Mindfulness voorkomt dat we door van alles en nog wat worden meegezogen. We kunnen oude herinneringen en ervaringen herleven en opnieuw verdriet en spijt hebben. Aan de andere kant kun je ook meegenomen worden door de toekomst. Door angst, bezorgdheid en onzekerheid over toekomstige gebeurtenissen kunnen we gevangen zitten in de toekomst. Ook in het huidige moment leven en aanwezig zijn is lastig door verlangens of verwachtingen of hoop dat iets gaat veranderen. Mindfulness is als een bel die ons eraan herinnert om te stoppen, je ademhaling te volgen en stil te luisteren.

Ik vind het een mooi en eerlijk boek. Het is helder geschreven en leest gemakkelijk. Er zit veel wijsheid in het boek. Het zet echt aan tot denken over de huidige maatschappij, waarbij veel informatie langskomt en veel zaken snel en goed moeten. De rust, tijd en aandacht lijkt dan soms te ontbreken. Verwachtingen en prestatiecultuur kunnen verlammend werken en veel mensen hebben veel stress. Waarom eigenlijk?

Het boek is wat mij betreft een prettig tegengeluid tegen de drukte van de maatschappij. Het is een mooie inleiding op mindfulness en staat vol met oefeningen om mindful (bewust) te zijn. Een aanrader voor geïnteresseerden in mindfulness of mensen op zoek naar een stukje meer rust!

De Boeddhist


Z. H. de Dalai Lama – Zijn wie je werkelijk bent

Bekijk op bol.com

Ik begin meteen met dat dit mijn favoriete boek is wat boeddhisme betreft! Ik kan dus niet objectief blijven, maar gelukkig is dat ook niet het idee van een review!

Het boek gaat over inzicht hebben in jezelf. Door oefeningen, uitleg en meditaties wordt je geleerd jezelf te leren kennen. Het boek begint over de noodzaak van inzicht en staat uitgebreid stil bij de basis. Wat is het probleem van een mens en waarom is begrip van de waarheid noodzakelijk? Vervolgens gaat het verder over hoe onwetendheid te ondermijnen. Hier wordt uitgelegd over onderlinge samenhang, afhankelijk ontstaan en leegte. Vervolgens gaat een gedeelte over de kracht van concentratie en inzicht benutten. Uiteindelijk wordt je begeleidt hoe een einde te maken aan ‘zelfbedrog’ en eindigt het boek over empathie en liefde.

Het boek zet van begin tot einde aan tot denken en zorgde bij mij daadwerkelijk voor een verandering in mijn denken. Het voelde alsof beschreven werd wat ik altijd al dacht en voelde maar niet bewust wist. Er staat veel wijsheid en logica in. Het boek staat vol met meditatieve reflecties, wat uitnodigt om het boekje mee te nemen op een mooie wandeling en op een bankje te gaan zitten! Het is niet zozeer een ‘leesboek’. Dit betekent ook dat het tekstueel als stroef ervaren kan worden als je lekker snel door wil lezen. Dit werkt niet zo goed, omdat je als het ware gedwongen wordt goed en rustig te lezen. Zelf vond ik het fijn een hoofdstuk per dag te lezen en er rustig over na te denken en eventueel erop te mediteren.

Het boek heeft een heldere opbouw en structuur. Verder heb ik het ervaren als een zeer ‘persoonlijk’ boek. Het gaat dus niet over ‘wat is boeddhisme’ in het algemeen, maar is echt gericht op praktische toepassing, meditatie en tot inzicht komen. Het boek nodigt daarmee vooral uit tot nadenken over jezelf en het leven. Interessante materie!

De Boeddhist