Bruce Lee – Artist of Life

Bekijk op bol.com

Dit boek van Bruce Lee is ontstaan uit notities van Bruce aan zichzelf. Bruce Lee is vooral bekend van zijn films en vechtkunsten, echter blijkt dat hij zeer filosofisch ingesteld is en geïnteresseerd is in psychologie, dichten, Kung Fu en zelfkennis.

Een korte kijk op zijn filosofie, zoals hij zijn notities aan zichzelf schreef:
– Ik train mijn wilskracht en geloof in de kracht hiervan.
– Emoties kunnen positief en negatief zijn. Mijn dagelijkse gewoonten zullen de ontwikkeling van mijn positieve emoties stimuleren en negatieve emoties omzetten in iets nuttigs.
– Ik zorg ervoor dat ik rationeel ben ten opzichte van mijn verlangens, doelen en visie, zodat mijn emoties en verlangens niet leidend zijn in mijn gedrag.
– Ik zal mijn verbeeldingskracht dagelijks trainen om ideëen op te kunnen doen.
– Ik probeer een zo goed mogelijk geheugen te hebben door dit te trainen en gedachten met gebeurtenissen te koppelen.
– Ik zal mijn doel in het leven herhalen zodat mijn onbewustzijn dit doel ook zal leven.
– Ik nodig mijn bewustzijn uit mijn gids te zijn tussen mijn emoties, die overenthousiast kunnen zijn, en mijn rationaliteit, wat de warmte van gevoel kan missen.

Het boek laat zien hoe door middel van focus, concentratie en rust Bruce een zeer doelgericht leven leidde en mensen kon inspireren. Hij was zich bewust van het speelveld tussen zijn emoties en rationaliteit en op zoek naar een balans hiertussen. Zijn filosofie sluit aan bij het Zenboeddhisme en bijbehorende ideëen over bijvoorbeeld het ego en het verschil tussen de wereld en onze (keuze tot) reactie op de wereld.

Ik vind het boek erg inspirerend met betrekking tot zelfcontrole, bewustzijn en geloof in eigen kracht. Het gaat over de blokkades die we onszelf op kunnen leggen door middel van ongeloof en over een natuurlijke en observerende manier van leven.

Het boek gaat over Kung Fu, filosofie, psychologie, poëzie, acteren en zelfkennis. Daarmee is het afwisselend, met verrassend veel diepgang en wat mij betreft een zeer interessant boek om te lezen!

De Boeddhist