simpelleven_600

Een simpel leven

Onlangs heb ik een boek gelezen van Bruce Lee. Ik ontdekte bij toeval dat Bruce Lee, bekend van vechtsport en films, een boek heeft uitgebracht over zijn filosofie. Ik was erg benieuwd naar het boek en het heeft me positief verrast. Een review van het boek zelf is te vinden in mijn boekenkast. Het thema wat ik hier wil bespreken is ‘gewoon zijn’.

Een quote uit het boek ‘Artist of life’ van Bruce Lee: ‘A person is not living a conceptually or scientifically defined life; for the essential quality of living life lies simply in the living’ .

Gewoon ‘zijn’

Het leven van een simpel leven, het ‘gewoon zijn’, is een terugkerende gedachte uit het boeddhisme of taoïsme. Dit wordt vaak als wijs gezien en het niet gehecht zijn aan spullen. Het is een gedachte die gaat over leven met aandacht, mindful zijn, en geen waarde hechten aan verwachtingen van anderen. Het gaat over de vraag wat rijkdom is: is dit 60 uren per week werken om status te verwerven, veel te verdienen en een luxe leven te leiden? Of is dit juist het leven ondergaan op een onopvallende manier door gewoon te zijn? Er is een grote tegenstrijdigheid te observeren tussen de westerse en oosterse manier van denken.

Het leven begrijpen

In het boeddhisme wordt vaak degene die alles lijdzaam ondergaat gezien als een wijze, omdat deze ‘volkomen ziet’. Hij begrijpt het leven en is niet gehecht aan zijn ego of identiteit. In het westen gaat het vaker over uiterlijk vertoon, status, verwachtingen en hoe we ‘horen’ te leven. Dit kan zijn wat je zelf vindt en of wat je denkt dat anderen vinden.

Meegaan in verwachtingen

Tegenwoordig is te merken aan de groei van spiritualiteit en interesse in boeddhisme dat de cultuur in Nederland is omgeslagen naar te veel geven om ‘oppervlakkige’ zaken zoals (sociale) status, geld, verwachtingen van anderen en aardig gevonden worden. Mensen weten soms niet meer waarom ze meegaan in de verwachtingen van maatschappij. Daarom is het misschien goed de maatschappij en alles wat daarbij hoort af en toe opzij te kunnen zetten en rust te pakken van al deze gedachten. Wanneer heb je genoeg? Wanneer ontwikkel je je snel genoeg? En wanneer ben je tevreden op je werk? Wanneer ben je tevreden over jezelf? Aan welke verwachtingen probeer je te voldoen?

Vandaag heb ik even geen mening. Vandaag denk ik even niet na over hoe ik zou moeten zijn en probeer ik gewoon te zijn. Jij?

‘Denk niet te veel na over wat anderen van je denken
Zij zijn namelijk bezig hetzelfde te bedenken’

De Boeddhist

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *